Pages Navigation Menu

NYE ATTRAKTIONER

FULTONMUSEET PÅ SKARØ er en del af www.svendborg-søfartsmuseum.dk. I sæson 2017 er der flere spændende ændringer i museernes koncept, men er du allerede nu interesseret i en unik oplevelse til familien, foreningen eller virksomheden, så ring på 6323 0000 eller skriv på bjarne@bekker.dk for eventuel reservering eller bookning.

BB-skovlhjul-ind

Skovlhjulet fra dampfærgen Fritz Juel, bygget i 1873, blev et af de store hit i sommeren 2016. Fra 1. maj 2017 er der arrangeret specielle togter, udelukkende med klenodiet og sundfærgerne på programmet. Efter 65 år på Statens søfartsmuseum i Stockholm lykkedes det at få bagbords skovlhjul hjem til låns. Du kan følge hjemfærden i dette filmklip: Skovlhjulets hjemfærd.


ENTEN DU KOMMER TIL ØEN med fuld musik eller som en gruppe med Højestene, Meta eller Caroline, er du velkommen på FultonMuseet og Øhavssamlingerne til en udflugt med kulturelt indhold. Du bestemmer temaet, tiden og rytmen. Jeg foreslår, at vi vandrer en tur gennem byen, hvor jeg videregiver de oplevelser og fortællinger, jeg fik med i livets bagage. I kirken på øens højeste punkt tager vi en halv time i fred, hvor jeg med udgangspunkt i mine 48 bøger fortæller om »Livet, der var engang«. Med udgangspunkt i fortællingen om det dramatiske forlis mellem Ærø og Drejø i 1532 får du en indføring i livet, som det har formet sig i øhavet gennem århundreder.


Fire år før reformationen i 1536 forliste et helt selskab af øboer i smakkejoller på vej til den traditionelle fællesdåb i Ærøskøbing Kirke. Det var dengang Øhavets eneste kirke, småøernes livline til Skaberen. Alle i selskabet druknede, men 13 gårdmænd på Drejø bad kongen om tilladelse til at bygge en kirke på Drejø, så den farefulde færd i al slags vejr til Ærø kunne undgås.  Tilladelsen kom og byggeriet gik i gang året før reformationen.

Fra 1555 blev Skarø Sogn også en en politisk enhed, bestående af hovedøen samt Skarø, Hjortø, Hjelmshoved og Birkholm. I næsten fem århundreder levede folket fra det lille sogn en selvforsynende tilværelse. De overlevede stormfloder, storbrande, hungersnød, pest og krig. De havde et væld af småbutikker, håndværkere, fiskere, landmænd, vindmøller og sågar teglværk og træskofabrik. Da det gik bedst, skabte over 1000 øboer deres egne samfund med et væld af foreninger, skikke og ritualer.

Kirken blev den tids scorested når ungdommen søndag efter søndag kom med forældrene i smakkejoller til gudstjeneste og kirkekaffe. Tøjet fra smakkesejladsen blev udskiftet i de ”kirkeskabe”, beboerne fra de mindre øer havde på Drejøs gårde. Det var her, Amor havde frit spil og sød musik opstod – som det fremgår af de kirkebøger, der overlevede storbanden på Drejø Sct. Hans aften 1942. Dengang, 11 gårde og syv huse blev flammernes bytte på to-tre timer.

Efter fortællinger i Skarø Kirke indviet i 1902, om præster og altergang, degne og skolegang, går vi ned ad ni meter høje Vesterbjerg mod ”Vestergaard” og Øhavets Maritime Museum. Her er der tid til på egen hånd at leve sig ind i øboernes tilværelse gennem samlinger, plancher og info-skærme, inden vi samles under min 15 meter lange, håndbyggede model af Marstalskonnerten Fulton. Her er der, som i gamle landsbyer, et kig fra sømandskirken i den ene ende til kroen i den anden – og ved bordet med de rødternede duge får du en Albani og en O. P. Anderson som velkomst. Her er Tandemklubben fra Dansk Blindesamfund i Svendborg på besøg i sommeren 2014.


Carolinekoret på vej til Øhavets Maritime Museum på Skarø

Har du ønsket om underholdning, kan du også få taffelmusik – strygere eller landstrygere – med harmonika, violin eller opbyggelige toner fra Skarø Kirkes gamle orgel. Det er såmænd fuldt funktionsdygtigt og brugt ved flere sammenkomster for fynske menighedsråd. Spørg blot dirigenten i Carolinekoret, lektor Steen Klausen, om ikke orglet er fuldt funktionsdygtigt. Det kunne ihvertfald ganske lydeligt og nydeligt akkompagnere 43 kolleger fra Carolinekoret, da det blev prøvespillet i sommeren 2015.

Udflugter til Skarø med guidede ture og museumsbesøg

Villy fisker sild på Fulton på vej til Skeø

Velkommen til en kulturel oplevelse på Skarø med besøg på FultonMuseet og Øhavssamlingerne. Aftal ønsker og detaljer med Bjarne Bekker på 6323 0000, 4037 4038 – eller bjarne@bekker.dk.