Pages Navigation Menu

Foreningslivet og traditioner

Den danske tradition med foreningsdannelser lever og har det særdeles godt i Det sydfynske Øhav. På Skarø er der også en lang række foreninger. Den ældste er øens jagtforening. De yngste er nye grundejerforeninger, foreninger omkring beredskabet og foreningen bag festivalen www.lovein.dk. De mest kendte foreninger er: Skarø Beredskab, Skarø Beboerforening og Skarø Forsamlingshus. Men der er også mange traditioner udenom foreningerne. En af dem er at samles ved Sankt Hans bålet på den gamle losseplads. Her brændes årets afklip fra hæk og hegn mens man synger midsommervisen – og færgerne lyser op i skæret af den nedgående sol.

Gennem de sidste to-tre årtier har der været fester og festival på Skarø. Det er som regel øboerne selv, der arrangerer, men i perioder har det været festleverandører fra Fyn, der leverede livsglæden. De senere år er det Lasse Bekker og Rune Kruse, der i regi af foreningen www.lovein.dk har skabt et nyt indhold i festivalen og dermed rigtig god omtale af Skarø som et sted, hvor det er værd at leve, og hvor der sker noget.

Her kommer Copenhagen Showband af lutter interesse for at give festivalen en hånd. Og her kan man få de store navne til overkommelig pris – som De glade Sømænd med deres forrygende sceneshow….

Vil du i kontakt med foreningslivet på Skarø, er formændene her:

Skarøs ørepræsentant i Svendborg Byråd – Bjarne Madsen
Skarø Jagtforening – formand Poul Andersen
Skarø Beredskab – formand Bjarne Madsen

Skarø Jagtforening

Jagtmiddag-Martin

Jagtmiddag1

Skarø Jagtforening - 13 retters menuSkarø Jagtforening - 13 retters menuSkarø Jagtforening - 13 retters menuSkarø Jagtforening - 13 retters menuOg så var der 13 retter i Skarøs jagtmiddagDet kræver sin mand og kvinde at deltage i jagtmiddagene i Skarø Jagtforening. En af de mere krævende discipliner er ikke tilberedningen, men de gastronomiske manøvrer efter jagterne. Når byttet er nedlagt, er det mændene, der går i forsamlingshusets køkken og bruger eftermiddagen med nedarvede færdigheder.

– Der skal være mindst 13 retter, sagde tømrer og pædagog Poul Andersen, da han bød velkommen til sin første middag efter mangeårig formand, nu afdøde Aksel Møller.

Lit de parade

Det var første gang, jeg deltog i jagtforeningens middag og havde to betænkeligheder, thi i dagene forud havde jeg set Martin Jørgensen, Poul Andersen og Martin Andersens bytte: Syv døde ræve, der lå på lit de parade ved brandstationen. Forhåbentlig var det ikke dem, der skulle fortæres !!!

Det var det ikke  – og så det næste tvivlsspørgsmål: Kunne det med 13 retter ha’ sin rigtighed? Men det var, som de fleste historier, der cirkulerer i Øhavet, den skinbarlige sandhed. Tallerken efter tallerken blev båret ind i salen fra køkkenet, der havde summet af aktivitet samt proptrækkerlyde den udslagne dag.

Skudt i Papegøjen

– Tag nu fra! I kan jo godt, sagde den ene af øens fire Martin’er, som for nemheds skyld heder ØkoMartin. Vistnok fordi han er gift med en økonomisk kone, der laver Skarø Is og gravsteder. Eller også fordi han arbejder med økologi på Skarø og i Nepal.  Og nogen gange i ”Papegøjen” som er mændenes egen hule et hemmeligt sted i bymidten

Også for din udsatte medarbejder lykkedes det at fortære samtlige 13 retter, men da jeg aldrig har holdt af vildt og synes fasaner, harer og agerhøns er kønnere i levende live, var det med blandede følelser, jeg håndterede kniv og gaffel i over seks timer. Først over midnat kunne René, de to Martin’er samt Flemming og formand Poul trække sig tilbage til køkkenregionerne og hygge sig med en opvask af vældige dimensioner.

…og en Ferguson!

Ud over at fortære de 13 retter lykkedes det også at fotografere lækkerierne, der var pyntet som fynske piger i maj. Du får kun et vilkårligt udvalg af  fristelserne, men til gengæld den bedste jagthistorie, jeg har hørt i mange år. Og den skulle være foregået på Skarø. Og det skulle være helt sandfærdigt.

Da jægerne skulle præsentere dagens bytte, kom turen også til – skal vi anonymisere jægeren og kalde ham Jørgen. Han svajede lidt da sidemanden udlagde teksten:
. Han har skudt to harre og tre fasaner og en Ferguson.

– Ja. mumlede manden, vi kalder Jørgen. Den var rød og en Ferguson skal sgu være grå….

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *