Pages Navigation Menu

Luftkrig, Zorba, is og Sild

Da det stod værst til omkring 1999, var der kun 16 beboere tilbage på Skarø. Siden er det gået både frem og tilbage. Men især frem. Da øen fik ny købmand i 2011, bragte familien på otte tallet op på 41 indbyggere. Nu er der 28 faste beboere, senest det unge par, der flyttede til Skarø og blev havnefoged ved siden af deres job som sygeplejersker. Nanna og Martin Corydon blev landskendte i vinter, da Nanna fødte i peronalelukaf’et på færgen Højestene. Siden er endnu et familiemedlem kommet til.
Selvom Skarø kun har tre børn i den skolepligtige alder, kan øen være stolt af den fantastiske legeplads, som øens ildsjæle fik etableret for et par år siden. Delvis ved frivillig arbejdskraft, men især ved håndværksmæssig hjælp, takket være østøttemidler. Her indvies legepladsen en blæsende sommerdag af daværende borgmester Curt Sørensen og nuværende gruppeformand i Socialdemokratiet, Bo Hansen – måske den næste borgmester i Svendborg.
Den positive udvikling på Skarø skyldes ikke mindst tilflyttere, men også beboere, der er født på øen, og som har valgt at flytte tilbage. Det gælder især Bjarne Madsen, der er manden bag et brandberedskab, som har vakt både national og international opsigt. Således måtte Skarøs lille kvikke brandbil »Zorba« rekvireres til slukning af skovbrande ved Athen for nogle år siden. De seneste år er det gamle sprøjtehus mere end fordoblet med en tilbygning, opført af frivillig arbejdskraft fra øen og Beredskabets venner.
Til Skarøs mest spektakulære historie hører flystyrtet 14. februar 1944. Da blev en af 852 bombemaskiner, på vej til Berlin og Kiel, skudt i brand af en tysk natjager over Avernakø. Lancaster-bomberen eksploderede over Skarø og faldt i store stumper ned rundt på øen. En af bomberne fortsatte til Vornæs og en anden eksploderede på Hjelmshoved. Historien om »Luftkrigen over Skarø« kan læses i bogen »Øhavets Historier«, og der findes en udstilling på Øhavets Maritime Museum med plancher og effekter fra de dramatiske døgn på Skarø.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *